Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z herbatą, możesz nie wiedzieć zbyt wiele o różnych rodzajach herbaty. Najpopularniejsze rodzaje to zielona herbata https://cupandyou.pl/herbata.html, indyjska czarna herbata, herbata Oolong, biała piwonia i wiele innych. W tym artykule omówimy różne rodzaje i na co zwrócić uwagę przy wyborze najlepszej dla siebie herbaty. Poznasz również zalety każdego z nich. Poniżej wymieniono kilka pomocnych wskazówek dotyczących wyboru idealnej herbaty. Zobacz i ciesz się!

Zielona herbata
Przeciwutleniacze obecne w zielonej herbacie mogą mieć właściwości przeciwzapalne. Główny składnik tej herbaty, 3-galusan epigallokatechiny, po zastosowaniu miejscowym promuje reakcje przeciwzapalne w skórze. Inne badania wykazały, że zielona herbata może chronić przed chorobami wątroby, a badanie z 2006 roku wykazało, że picie zielonej herbaty wiąże się z niższą śmiertelnością z powodu chorób układu krążenia. Potrzebne są jednak dalsze badania, aby określić długoterminowe korzyści zielonej herbaty.

Indyjska czarna herbata
Napar z czarnej herbaty to pyszny sposób na rozpoczęcie dnia. Czarna herbata jest tradycyjnym indyjskim napojem o długiej historii i została spopularyzowana podczas Brytyjskiego Raju jako sposób na przełamanie monopolu Chin w handlu herbatą. Istnieje kilka rodzajów indyjskiej czarnej herbaty, w tym Assam, którego nazwa pochodzi od regionu, w którym jest uprawiana. Odmiana Assam słynie z pełnego smaku i jest często używana jako baza do masala chai, tradycyjnego indyjskiego napoju.

Herbata oolong
Herbata Oolong nie jest herbatą zieloną ani czarną. Należy do osobnej kategorii i może przybrać więcej zielonych lub czarnych cech, w zależności od sposobu przetwarzania. Najlepiej parzy się go bez mleka i cukru i można go spożywać na gorąco lub z lodem. Możesz użyć torebki z herbatą lub luźnych liści, aby zaparzyć herbatę oolong. Stroma herbata przez dwie do pięciu minut. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, zaparzaj herbatę oolong przez co najmniej dwie minuty.

Biała piwonia
Klasyczna forma białej piwonii jest produkowana w kwietniu, kiedy pąki i liście są najbardziej aromatyczne. Pąki i liście mają charakterystyczne białe włosy, dzięki czemu konsystencja naparu herbaty jest gładka i wyrafinowana. Jego smak jest łagodny i słodki, z nutami kwiatowymi. Najlepszym sposobem na delektowanie się tą herbatą jest bez mleka, ponieważ mleko zamaskuje delikatne nuty. Zamiast tego spróbuj popijać filiżankę naparu z białej piwonii.

Herbata Pu-erh
Podczas gdy dojrzała lub starzona herbata pu-erh jest często mylona z czarną lub czerwoną herbatą, ten rodzaj został poddany wtórnemu utlenianiu, fermentacji i utlenianiu wolnorodnikowym. Te zmiany sprawiają, że herbata pu-erh ma zupełnie inny smak i skład chemiczny niż jej czarne i czerwone odpowiedniki. Z tego powodu picie go jest świetnym sposobem na odkrycie różnic między nimi. Oto kilka rzeczy, które warto wiedzieć o tej wyjątkowej herbacie.

Ziołowe herbaty
Herbaty ziołowe można przyrządzać z suszonych lub świeżych części roślin. Składniki moczy się w gorącej wodzie przez kilka minut, filtruje i dosładza. Różne firmy wytwarzają herbaty ziołowe w torebkach dla wygody. Typowe składniki to rooibos, dzika róża i korzeń lukrecji. Dostępnych jest wiele rodzajów herbat ziołowych, w tym takie, które nie zawierają kofeiny. Niektóre marki są bardziej odpowiednie dla kobiet w ciąży i karmiących.

Herbaty jednostanowiskowe
Jeśli lubisz pić dobrą, nieprzetworzoną herbatę, możesz spróbować herbat pojedynczych. Herbaty Single Estate nie zawierają żadnych dodatków i odzwierciedlają niepowtarzalny smak i aromat pochodzenia herbaty. Podobnie miłośnicy wina wybierają wina w oparciu o klimat, geologię i inne atrybuty, które decydują o smaku. Na przykład zielona herbata z Japonii będzie smakować zupełnie inaczej niż herbata z Chin, a kalifornijskie Pinot Noir będzie zupełnie inne od herbaty z Francji. Koneserzy wina rozwijają tę preferencję poprzez edukację i eksperymenty.